top of page

ר\ח יהודה לאון שטרק ז"ל

לארץ באניה לטרון. היא גורשה ע״י הבריטים לקפריסין ומשם עלתה לארץ היישר למחנה הסגר בעתלית. ימים ספורים לאחר מכן הגיעה האוניה עתיד לחיפה כשהקצין הראשון שלה הוא יהודה שטרק. משנודע לו כי ארוסתו חיה ונמצאת בעתלית מיהר לשם והצליח לראות אותה לעשר דקות קצרות וכל זאת אחרי פרידה טרגית של כשמונה שנים כשכל אחד מהם אינו יודע מה עלה בגורלו של השני. שם גם קיבל את הבשורה הנוראה כי כל משפחתו ניספתה בשואה. ששה שבועות עברו עד שטרק שב לחיפה מהפלגה ופגש את ארוסתו בשנית בחתונה של קרובים. בו במקום החליטו אף הם להינשא !! תוך חצי שעה נערכו כל הסידורים ובאותו מעמד נישאו גם הם !!!לתקופה קצרה עבד שטרק כר״ח של הגוררת צרויה בנמל חיפה. מרחב המים בנמל לא הספיק לאדם אוהב ים כמוהו התקבל ל״צים״ כקצין ראשון על אונית נוסעים ״ארצה״. ומהר מאד קיבל פיקוד בחברה. מאז שנת 1957 היה ר״ח שטרק חלק מנוף הקצונה הבכירה של חברת ״אל ים״.תוך זמן קצר הוא נישלח להמבורג שבגרמניה לפקח על בנית האוניה ״הר תבור״ מקבל עליה פיקוד ומשרת עליה ארבע שנים רצופות. ר״ח שטרק נישלח שוב לגרמניה לפקח על בנית האונייה״תל אביב״ שהופכת לאוניית הדגל של ״אל ים״ ומקבל עליה פיקוד. בהגעת האוניה ״תל אביב״ בפעם הראשונה לחיפה הוא מתקבל בכבוד רב לא רק ע״י ראשי החברה אלא אף ע״י ראש עיריית תל אביב באותם הימים מר׳ יצחק נמיר שמעניק לו את אות יקיר העיר תל אביב. משם עובר ר״ח שטרק לפקח על בנית האוניה ״הר שגיא״ העולה בגודלה על ה״תל אביב״ ולכן זוכה להיחשב כאונית הדגל ‏החדשה של ״אל ים״ ומקבל פיקוד עליה. ר״ח שטרק פיקד בחברת ״אל ים״ על כל סוגי אוניות החברה. אם זה אוניות משא, מיכליות , קירור וצובר. ר״ח שטרק שירת בנאמנות את חב׳ ״אל ים״ במשך 18 שנים. בנפשו ובמהותו היה ר״ב חובל שטרק איש גשר ופיקוד. קומתו המוצקה, שיערו ה כסיף הסרוק בקפדנות לאחור, הופ והליכותיו הקפדניות העידו על אופיו הנחוש. מחלתו הממארת קטעה את הקריירה הימית המפוארת שלו. הוא נפטר בפברואר 1975 כשהוא בן 61 בלבד. זכרו של ר״ח יהודה ליאון שטרק מראשוני הימאות העברית אשר לא נטש את תפקידו עד לימיו האחרונים יהיה איתנו לעד


ר״ח יהודה שטרק מוותיקי הימאות העברית היה איש ים מקצועי שזכה להגשים את חלום נעוריו. 
הוא נולד בפולין בשנת 1913, וכדרך בן טובים בבגרותו הופנה ללימוד אקדמאי. אולם כבר אז פעם בו חלום הים וככל שנקפו השנים כן גבר רצונו. אמנם באותם השנים אפשרויותיו של צעיר יהודי לשרת בים היו מצומצמות ביותר אך כלום לא עמד בדרכו. בזכות נחישותו ורצונו העז עזב את לימודיו האקדמאים והתקבל לבית הספר הימי בציווטווקיה שבאיטליה. 
וכך בשנת 1936 כשהוא בן 26 בלבד כבר נשא בכיסו תעודת סמיכות של ״רב חובל חופים ״. היתה לו תעודה אך לא מצא אוניה לשרת עליה לכן חזר לפולין לעיר גדיניה שם מצליח לעלות על ספינת דייג כ....נער סיפון. מסירותו והתמדתו וכן כושרו הטבעי עמדו לצידו ועד מהרה נתמנה כקצין. בעודו בים הצפוני כשבתוכניתו לחזור לחוף ולשאת את ארוסתו לאישה פרצה מלחמת העולם השניה. 
במקום לחזור לנמל האם בגדיניה פנתה הספינה לחופי אנגליה. שם מיהר ללישכת הגיוס הקרובה שם שובץ לשורות הצבא הפולני החופשי היוצא ללחום על אדמת צרפת. לאחר המפלה הגדולה בדונקירק הוא נצליח להגיע חזרה לאנגליה שם סיים קורס קצינים ושובץ ליחידת צנחנים. באחת הצניחות בזירת המלחמה באיטליה שבר את רגלו ויצא מכלל פעולה. הודות לעובדה זו עלה בידיו לקבל העברה לצי המלכותי האנגלי ושם שירת עד סוף המלחמה. 
אם סיום המלחמה מקבל יהודה שטרק עבודה בחב׳ עתיד. שם עולה על אוניה בשם עתיד ועליה מפליג מאנגליה לחיפה. מכאן והילך יהודה שטרק שירת רק באניות ישראליות. 
בשנת 1947 לאחר שהתחבאה באסם ולאחר שהתגלגלה במחנות עקורים העפילה ארוסתו של שטרק !!!!

bottom of page